cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
SOLVED
  • The questioner has marked this post as solved.

Playstation incompatible with Internet Box 3 ?

Highlighted
1 of 11

Dear Community,

2 weeks ago I bought and installed the new Internet Box 3 (slim tower) from Swisscom, upgrading from the Internet Box 1 (flat). The main reasons for the decision to upgrade was the claimed improvements and the 5th ethernet port (2.5 GB/s).

 

My problem is:

When turning on the Playstation 4, which is connected by cable, the Internet Box 3 looses the internet connection, led turns from white to red blinking, WiFi is down. After 5 mins the Internet reconnects  to the internet (white led), WiFi is back. It works 10 mins or so and then again it looses the internet connection, loses WiFi, and reconnects after 5 mins.

It does this all the time in a loop ONLY when the PlayStation 4 is turned on.

If the PS4 is turned off, the Internet Box 3 works flawlessly without problem.

 

Did anyone face this problem ? Did you manage to solve it ?

Maybe the Internet Box 3 needs a specific configuration (QoS) for PS4 ?

 

Thanks, 

 

Leo

 

MOST HELPFUL ANSWER

Accepted Solutions
Highlighted
11 of 11

Hi @suisse , 

 

Well, it was long... it took 2.5 hours of testing and measurements on the line. There was too much noise and errors in the internet connection. Errors that the devices (IB3 and the central network card) could correct. However with the high traffic generated by the PS4, the devices could not cope with the high number of errors and and the IB3 restarted the internet connection, with the port at the central network card going into error mode requiring 15 mins to restart.

In order to correct the errors on the line, the technician did:

1. Replace part of the telephone cables, from the entry in the house till the back wall socket.

2. Replace the wall socket, the one fitting the violet DSL cable.

3. Replace the IB3 (under warranty), probably not necessary.

Since yesterday evening the network at home is back to normal, PS4 on, connected via Powerline, without problems. The line is being monitored for 24 hours to check the quality and stability.

Thanks for your support, I will share in case the issue comes back.

 

10 Comments
Highlighted
Super User
2 of 11

strange issue.

 

Just to make sure:

 

  • is the ps4 the only device directly connected to the ib3?
  • does it happend to all ethernet ports?
  • have you tried another ethernet cable?
  • What happens when the ps4 is connected via Wifi and not ethernet to the network?
  • also enable via router GUI 192.168.1.1 left under network --> spanning tree protocol STP on the bottom
Highlighted
3 of 11

Thanks @suisse, for the quick turnaround,

 

To answer your questions: 

  • is the ps4 the only device directly connected to the ib3? -> Nope, the path from the ib3 to the PS4 is the following:
    • Ib3 > Devolo Powerline > Switch. So the PS4 is no directly connected to the IB3.
  • does it happend to all ethernet ports? -> I have not tried to connect the Devolo Powerline to another ethernet port.
  • have you tried another ethernet cable? -> The cables are OK, all Cat 6.
  • What happens when the ps4 is connected via Wifi and not ethernet to the network? -> Haven't tried the WiFi connection. I will test and let you know.
  • also enable via router GUI 192.168.1.1 left under network --> spanning tree protocol STP on the bottom -> I will try, can you confirm that after applying this setting I don't need to reboot the IB3 ? Cause after reboot, re-establishing the internet connection takes 20-30 mins 😔. Before with the old internet box I was getting connected after reboot in max 2 mins.
Highlighted
Super User
4 of 11

@Leonardo.Verrastro 

 

Problem could be the powerline bridge.

Please try to connect the PS4 via WLAN or directly to the IB3 without anything between.

 

STP: in my setup no need to reboot, but I cannot confirm since it's strange that you have to wait 30 minutes to have the connection

Highlighted
5 of 11

Hi @suisse , just connected the PS4 via WLAN directly to the IB3 (bypassing the powerline). Same result, internet connection lost, now the IB is blinking red, trying to reconnect to the internet for 10mins now.

BTW, I have an AppleTV and a SwisscomTV connectet to the same powerline, both work perfectly (when the PS is off).

 

Highlighted
Super User
6 of 11

Is the PS4 configured to DHCP?

Seems that the problem is coming from the PS4 but I have no more idea for you.

Highlighted
7 of 11

Thanks @suisse , 

 

How can I check if the PS4 is configured to DHCP ?

 

Is it a PS4 setting or IB3 setting ?

 

No worries, I have a technician coming on site from Swisscom on Monday, hope he will find out.

 

 

Highlighted
Super User
8 of 11

normally it's DHCP anyway.

 

https://manuals.playstation.net/document/en/ps4/settings/nw_settings.html

 

please post was the root cause was

Highlighted
9 of 11

Thanks @suisse ,

 

It just happened again, IB3 rebooting, this time with the PS4 turned off and with the TVBox (connected to the Devolo powerline) on. 

 

I replaced the Devolo Powerline with 2 old MyStom powerlines and restarted the IB3. Waiting now...

Highlighted
Super User
10 of 11

@Leonardo.Verrastro 

 

So what did the technician found?

Highlighted
11 of 11

Hi @suisse , 

 

Well, it was long... it took 2.5 hours of testing and measurements on the line. There was too much noise and errors in the internet connection. Errors that the devices (IB3 and the central network card) could correct. However with the high traffic generated by the PS4, the devices could not cope with the high number of errors and and the IB3 restarted the internet connection, with the port at the central network card going into error mode requiring 15 mins to restart.

In order to correct the errors on the line, the technician did:

1. Replace part of the telephone cables, from the entry in the house till the back wall socket.

2. Replace the wall socket, the one fitting the violet DSL cable.

3. Replace the IB3 (under warranty), probably not necessary.

Since yesterday evening the network at home is back to normal, PS4 on, connected via Powerline, without problems. The line is being monitored for 24 hours to check the quality and stability.

Thanks for your support, I will share in case the issue comes back.

 

Back to top